Mõned mõtted pärast filmi "Revolution OS" vaatamist.

Alguses oli mul raske mõista, miks arendajad soovivad oma koodi maailmaga jagada, ja kindlasti jäid paljud, kes seda filmi nägid, samuti segadusse. Kuid avatud lähtekoodiga tarkvara kontseptsioon on tõepoolest suurepärane. Lubage mul proovida seda selgitada, äkki see huvitab kedagi.

Kui mõne kaubandusliku suletud tarkvara arendusega tegeleb ainult väike grupp tasustatud arendajaid, kes keskenduvad oma tootele, varjates lähtekoodi ja isegi litsentseerides oma rakenduste API-sid, nagu juhtus Oracle'i ja Google'i vahelistes kohtuvaidlustes Java API üle. Kuigi selline toode võib olla võimas ja arenenud, sõltub selle edasine areng omaniku pidevatest investeeringutest. Siin tulebki mängu avatud tarkvara eelis: alguses võib see pakkuda piiratud funktsionaalsust, kuid on tasuta ja muudetav. Oluline on see, et igaüks võib seda parandada, nagu on tavaks platvormidel nagu GitHub või GitLab. See koostöö võimaldab tootel areneda laia kogukonna, luues digitaalse kommunismi vormi. Kui avatud lähtekoodiga tarkvara kasutatakse kommertseesmärkidel, võib arendaja kohandada seda oma tööandja vajadustele tööajal. Kuigi ta ei pea oma täiustustega jagama, aitab aktiivne osalemine projekti elus hoida ühendust peamise arendusharuga.

Lõpuks, oma täiustuste pakkumine kogukonnale ja projekti omanikule võib tuua kasu kogu ühiskonnale ja samuti aidata vältida tulevikus muudatuste integreerimisega seotud raskusi. Avatud kood on sel viisil aidanud asendada paljusid kaubanduslikke tooteid, nagu Linux, pakkudes tasuta alternatiivi. See võimaldab kaubandusorganisatsioonidel rahuldada oma tarkvaravajadusi, muutes avatud tooted teatud valdkondades standardiks. Seega mitte ainult ei tõrju avatud lähtekoodiga tarkvara kaubanduslikku suletud tarkvara, vaid soodustab ka kiiremat arengut ja innovatsiooni, andes IT-kogukonnale võimaluse teostada mis tahes ideid, vabastades end materiaalsest sõltuvusest.


https://www.youtube.com/watch?v=k0RYQVkQmWU&ab_channel=AdamN.

https://www.techtarget.com/searchoracle/news/252498837/Supreme-Court-sides-with-Google-in-Oracle-API-copyright-case


Comments

Popular posts from this blog

#1 Noppeid IT ajaloost

#3 Uus meedia...?

#9 IT juhtimine ja riskihaldus