#VabaBlogi: Tulevikutehnoloogiad Täna

Me elame ajal, kus tehnoloogia muudkui areneb ja uudistega on raske sammu pidada. Tänapäeval tehakse igasuguseid ägedaid asju, mis võivad meie elu täiega muuta, nagu oleksime mingis ulmefilmis. Vaatame kolme eriti lahedat tehnoloogiat: kvantarvutid, tehislihased robootikas ja uusimad biotehnoloogia saavutused.


Kvantarvutid on nagu võlukastid.

Kujuta ette arvutit, mis töötab nii kiiresti, et suudab lahendada probleeme, millest tavalised arvutid ei saa arugi. See pole mingi nõiakunst, vaid kvantarvutite eripära. Need ei kasuta tavalisi bitte (neid väikeseid 1-sid ja 0-sid), vaid midagi, mida kutsutakse qubittideks, mis võivad olla korraga mitmes olekus. See tähendab megakiirust! Kvantarvutid võiksid muuta palju asju, näiteks krüptograafiat, materjaliteadust ja isegi kliimamuutuste uurimist, tehes arvutusi sekunditega, mis muidu võtaks aastaid. Aga neil on ka oma probleemid, peamiselt seoses qubittide stabiilsusega.


Tehislihased robootikas: tugevad ja pehmed

Tavaliselt kujutame roboteid ette kui suuri kohmakaid metallikolakaid. Tehislihased muudavad seda pilti, võimaldades robotitel teha peenemaid ja inimesele sarnasemaid liigutusi. Kujutle robotit, mis teeb operatsioonilaual õrnaid toiminguid või aitab katastroofipiirkondades päästeoperatsioone teha. Tehislihased teevad selle võimalikuks.




Biotehnoloogia: elu programmeerimine

Biotehnoloogia viimased saavutused kõlavad nagu ulmekirjandus: geenide muutmine, et ravida haigusi või luua põuakindlaid põllukultuure. CRISPR-Cas9 on selline imeriist, mis lubab teadlastel muuta elusorganismide DNA-d. Ja sünteetiline bioloogia? See võib viia meid täiesti uute, kunstlikult loodud eluvormideni. Võimalused on tohutud, aga nagu alati, tuleb mõelda ka eetilistele küsimustele.




Kokkuvõte
Praegu arendamisel olevad tulevikutehnoloogiad võivad päriselt muuta kõik - alates superkiiretest arvutitest, mis lahendavad suuri probleeme, kuni robotiteni, mis käituvad peaaegu nagu päris inimesed, ja uute viisideni, kuidas ravida haigusi või isegi uut elu luua. Kuigi nende tehnoloogiate arendamine võib võtta veel aastaid, on nende võimalik mõju meie eludele juba praegu äge.



https://www.fastcompany.com/90925065/heres-what-quantum-computing-is-and-how-its-going-to-impact-the-future-of-work-according-to-a-software-engineer
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4975809/

Comments

Popular posts from this blog

#1 Noppeid IT ajaloost

#3 Uus meedia...?

#9 IT juhtimine ja riskihaldus