#2 Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

Sel nädalal toon näitena kaks erinevat nähtust. Kaks täiesti erineva saatusega tehnoloogiat, mis loodi enne 1991. aastat. Üks on säilinud meie ajani ja on siiani populaarne, teine ​​kahjuks peaagu kadunud, aga õnneks on asendunud uuemate tehnoloogiatega.


C-programmeerimiskeel - Tehnoloogia mis on säilinud meie ajani. 

Alates 1957. aastast on IT-maailmas sündinud mitmeid programmeerimiskeeli,: Fortran (1957), Lisp (1958), COBOL (1959), Pascal (1970), SQL (1970), C (1972), Python (1991), Java (1996), ja PHP (1995) on vaid mõned neist. Mõned neist keeltest on kaasaegses maailmas endiselt populaarsed, kuid teised pole tänapäevani säilinud.
Üks keeltest, mis on aastakümnete jooksul vastu pidanud on C. C-programmeerimiskeel, mille Dennis Ritchie lõi Bell Labsis 1970. aastate alguses on jätkuvalt nähtav arvutiprogrammeerimise maailmas.
Kuigi uuemad keeled on toonud kaasa rohkem funktsioone ja abstraktsioone, jääb C kindlaks põhikeeleks. Programmeerijad valivad sageli C algkeelena, sest see loob otseühenduse arvutiarhitektuuriga, võimaldades sügavamat arusaamist sellest, kuidas tarkvara ja riistvara omavahel suhtlevad.



Floppy diskid - väikesed kettad, suur mälestus.

Floppy diskid loodi IBMi poolt 1960. aastate lõpus ja neid hakati esmakordselt müüma 1971. aastal.
Need väikesed kettad, olid 20. sajandi lõpus lahutamatu osa arvutimaailmast, jättes jälje arvutikasutajate mälestustesse.
Floppy diskid olid kui tehnikamaailma kangelased, nende väike suurus ja kergus muutsid need ideaalseks vahendiks andmete jagamiseks erinevate arvutite vahel. Kuid nagu igal kangelasel, olid ka floppy diskidel omad piirangud. Nende salvestusmaht oli piiratud ja andmete ülekandmise kiirus floppidelt oli aeglane võrreldes hilisemate andmekandjatega.
Lõpuks saabus ka nende aeg. USB-mälupulgad, CD-d, DVD-d ja pilveteenused asendasid floppid kiiremate, mahukamate ja vastupidavamate andmekandjatega.





After All These Years, the World Is Still Powered by C Programming
https://www.toptal.com/c/after-all-these-years-the-world-is-still-powered-by-c-programming

A Nostalgic Look Back at the Rise and Fall of the Floppy Disk
https://techmandi.tech/a-nostalgic-look-back-at-the-rise-and-fall-of-the-floppy-disk/



Comments

Popular posts from this blog

#1 Noppeid IT ajaloost

#3 Uus meedia...?

#9 IT juhtimine ja riskihaldus