#10 Võrkude rikkus: vabast tarkvarast vaba kultuurini


Eben Mogleni artikkel aastast 1999, "Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright", heitis pilgu vaba tarkvara maailma ja arutles, kuidas see võiks raputada tavalist autoriõiguse süsteemi. Moglen mõelnud selle peale, et kui kõik jagavad tarkvara ja teevad koos tööd, siis ei pruugi autoriõigus enam nii tähtis olla.

20 aastat hiljem võib öelda, et Mogleni mõned mõtted läksid küll täppi, aga mitte kõik. Jah, vaba tarkvara on saanud suureks asjaks ja paljud kasutavad näiteks Linuxit või muud avatud lähtekoodiga tarkvara. See on äge, sest inimesed saavad muuta ja jagada tarkvara, kuidas ise tahavad.
Aga autoriõigus pole kuhugi kadunud. Muusikud, filmitegijad, kirjanikud ja isegi tarkvara loojad kasutavad endiselt autoriõigust, et oma töö eest raha saada. On ka uusi viise, kuidas autoriõigust kasutatakse, näiteks loovad inimesed teoseid, mida teised võivad teatud tingimustel kasutada.
Seega, kuigi vaba tarkvara liikumine on teinud suuri asju, ei ole autoriõigus kuhugi kadunud. Tegelikult on see endiselt päris oluline, et loojad saaksid oma loomingu eest tasu. Lihtsalt nüüd on rohkem viise, kuidas asju teha ja jagada.

Comments

Popular posts from this blog

#1 Noppeid IT ajaloost

#3 Uus meedia...?

#9 IT juhtimine ja riskihaldus