#11 Arendus- ja ärimudelid


Alustan meie analüüsi, tuues esile kaks tuttavat firmat: GitHub avatud lähtekoodiga tarkvara arendusmudeli näitena ja Netflix kui ettevõte, mis kasutab SaaS (Software as a Service) ärimudelit.



GitHub

GitHub on maailma suurim koodi hostimise platvorm, mis võimaldab arendajatel üle maailma koos töötada projektide kallal, kasutades Git versioonihaldussüsteemi. GitHubi platvorm ise on suurepärane näide avatud lähtekoodiga tarkvara arendusmudeli edust.

Arendusmudel: Vaba tarkvara arendusmudelid

Omadused:
- Kogukonna kaasatus: GitHub julgustab arendajaid üle kogu maailma panustama projektidesse.
- Läbipaistvus: Kõik muudatused, probleemid ja arutelud on kasutajatele avatud, tagades, et igaüks saab näha arendusprotsessi ja osaleda selles.
- Koostöö ja jagamine: GitHub on loodud koostööd silmas pidades, pakkudes tööriistu nagu "pull requests" ja "issues", mis muudavad koostöö lihtsaks ja efektiivseks.

Eelised:
- Kiire innovatsioon: Koostöö kaudu saavad arendajad kiiresti lahendada probleeme ja lisada uusi funktsioone.
- Suur kasutajaskond: GitHubil on miljoneid kasutajaid, mis tähendab suurt potentsiaalset abi ja toetust arendajatele.
- Ressursside kättesaadavus: Arendajad pääsevad ligi laiale valikule projektidele ja koodile, mida saab kasutada õppimiseks või oma projektides kasutamiseks.



Netflix

Netflix on juhtiv voogedastusteenuse pakkuja, mis on täielikult üle läinud SaaS-ärimudelile, pakkudes kasutajatele võimalust vaadata piiramatut hulka filme ja telesaateid fikseeritud kuutasu eest.

Ärimudel: SaaS (Software as a Service)

Omadused:
- Tellimuspõhine tasumudel: Kasutajad maksavad teenuse eest igakuist tasu, mis annab neile juurdepääsu Netflix'i kogu sisule.
- Pilvepõhine: Kogu sisu hoitakse pilves, võimaldades kasutajatel juurdepääsu mistahes seadmest, mis on ühendatud internetti.
- Pidev uuendamine: Netflix uuendab pidevalt oma sisu kataloogi ja tarkvaraplatvormi, et pakkuda paremat kasutajakogemust ja uusi funktsioone.

Eelised:
- Skaleeritavus: Netflix saab teenindada miljoneid kasutajaid üle maailma ilma oluliste lisakuludeta.
- Kasutusmugavus: Kasutajad saavad teenuseid kasutada igal ajal ja igas kohas, kus on internetiühendus. - Personaliseeritud kogemus: Netflix kasutab keerukaid algoritme kasutajate eelistuste analüüsimiseks ja soovituste pakkumiseks, parandades nii kasutajakogemust.



Comments

Popular posts from this blog

#1 Noppeid IT ajaloost

#3 Uus meedia...?

#9 IT juhtimine ja riskihaldus